Çevre | Region

ÇANAKKALE KENT MÜZESİ ve ARŞİVİ:
Fetvane Sokak’ta, Yalı Cami karşısında tarihi binada bulunan müze 3 katlıdır. İlk katında Süreli sergi salonu ile Çanakkale anı eşyalarının satıldığı bir dükkan bulunur. İki ayda bir değişen sergileri ve bunlara paralel olarak yapılan etkinlikleri ile canlılığını her daim koruyan müzenin ikinci katında sabit sergi bulunmaktadır.  Müzeye girişler ücretsiz olup Pazartesi hariç her gün sabah 09.00 akşam 17.00 arasında gezilebilir.

KORFMANN KÜTÜPHANESİ:
Osmanlı döneminde Ermeni Sibyan Mektebi olarak inşa edilen yapı, Cumhuriyet döneminde Tekel deposu olarak kullanılmış ve 2000’li yıllarda kullanım dışı kalmıştır. 2006 yılında restore edilen yapı,  Troia kazı başkanı Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann’ın kendi kütüphanesini bağışlaması ile Arkeoloji alanında söz sahibi olan bir ihtisas kütüphanesine dönüşmüştür. Araştırmacıların yanı sıra, düzenlenen pek çok sanatsal ve kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapan bina, kentte ziyaret edilebilecek önemli mekanlardan biridir.

AYNALI ÇARŞI:
Kentin tarihi dokusu içinde yer alan çarşı, mimari özellikleri ile İstanbul Mısır Çarşısını andırmaktadır. Mimari özelliklerinin yanı sıra 1915 Gelibolu savaşları esnasında kente gelen askerlerce yakılmış türkülere de konu olmuştur.  Çarşı, 2000 yılında Çanakkale belediyesince restore ettirilmiştir. O günden beri kent yaşamındaki aktif yerini korumaya devam etmektedir.

ARKEOLOJİ MÜZESİ:
Atatürk Caddesi (İzmir Yolu) üzerinde bulunan müzede Çanakkale ve çevresindeki (Troia, Assos, Dardanos, Bozcaada, Ayvacık, Ezine, Biga) kazılarda bulunan eserler sergilenmektedir. Müzeye girişler ücretlidir. Pazartesi hariç gezilebilir.

HAVRA:
120 yıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin edilen mekan Musevi ailelerinin kentte azalmasıyla restore edilerek ziyarete açılmıştır. Havra, hafta içi 10.00-12.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında, 0286 213 32 52 numaralı telefon aranarak randevu alınıp, ziyaret edilebilir.

ÜNİVERSİTE KÜLTÜR EVİ:
Bir dönemler konsolosluk olarak kullanılan, 1800’lü yıllardaki ev sahibi Emilie Vitali sebebiyle Vitalis olarak da anılan iki katlı bina İskele Meydanında bulunmaktadır. Binanın ilk katı kafeterya olarak kullanılırken, ikinci katı kültürel etkinlikler için kullanılmaktadır.

HALK BAHÇESİ:
1800’lü yıllarda Calvert ailesi mülkünün etrafını saran bahçe küçülerek bugüne kadar gelebilmiştir. Calvert ailesinden dolayı İngiliz Bahçesi olarak da anılan mekan, oyun parkları, kafeteryaları, spor alanları, yürüyüş parkurları, kedili konağı, kültürel etkinlikleri ile canlılığını korumaktadır.

DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ:
Kordonda yer alan tarihi yapı yılın her günü süreli sergilere ev sahipliği yapmaktadır.
Bina ve sergiler ücretsiz olarak ziyaret edilebilinir.

ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ:
1923 tarihli galeri binası, Nusrat Mayın gemisinin maketi ve Çimenlik kalesinden oluşan müze, 1915 deniz ve kara savaşlarından kalan pek çok objeyi yeni müzecilik anlayışına uygun olarak sergilemektedir. Müzenin bahçesinde süreli sergilere ve etkinliklere ev sahipliği yapan Muavenet-i Milliye sergi salonu da yer alır. Müze, Pazartesi ve Perşembe günleri hariç, her gün saat 09.00-12.00/13.00-17.00 saatleri arasında ücretli olarak ziyarete açıktır.